Президентът на БК Черно море Тича: Имаме изключително сплотен и млад отбор

Варненци ще се подсилят с двама чужденци, разкри д-р Георги Ганчев

БК Черно море Тича оцеля и тази година. И това стана с усилията на президента д-р Георги Ганчев, който успя да намери баскетболни хора, които обичат спорта и клуба. В интервю за Дарик радио и dsport Ганчев говори за сплотения млад състав на варненци, който умира от желание да играе баскетбол, за работата на треньорския състав, за целите пред отбора, за липсата на Спас Натов и за “морално остарялата” зала “Христо Борисов.”

Г-н Ганчев, като че ли останахте това лято сам сред вълци по отношение съдбата на БК Черно море Тича. Повиха се съмнения дали отборът въобще ще участва в НБЛ, а се оказа, че сте намерил решение…Успяхте ли да внесете малко финансово спокойствие в клуба?

– Наистина бяха малко по-комплицирани нещата по отношение финансирането на клуба. Сам сред вълци….то няма вълци. Но, че бях сам, това е вярно. Винаги съм бил оптимист и съм вярвал, че във Варна има баскетболни хора, които обичат този спорт и клуба. За щастие успяхме да намерим решение, за да продължи клубът да съществува и да даде възможност на младите ни състезатели да се развиват. Предстоят ни още разговори с други фирми и с хора, които са заинтересовани да помагат. Мисля, че бъдещето не е толкова черно, както го описваха някои хора през лятото. 

Значи все пак бизнесът вав Варна е отворен за баскетбола?  

– Това е може би малко смело предположение, но наистина има хора, които са готови да помогнат. За съжаление финансовите мащаби, които аз винаги съм си представял, че този клуб заслужава, не са тези в момента, но съм убеден, че и това ще се случи.   


Черно море ли ще е най-младият отбор в лигата този сезон?

– Ние сме най-младият отбор. Ние сме засега и единствените, които не използват чужденци. Намеренията ни са на една, две позици да вземем чужди играчи, които да помогнат на нашите момчета да израснат. 

Привлякохте двама нови Лъчезар тошков и Мартин Тодоров…

– Да, така е. Имайте предвид, че тези две момчета, които ги взехме са национални състезатели. Доста са талантливи. Има бъдеще пред тях. В комбинация с нашите юноши се получава една много добра сплав, която е залог за добро представяне за в бъдеще. Ако сега имаме 18-19 годишни момчета и успеем да запазим този състав, след 2-3 години ще изглеждаме по съвсем различен начин.  


Има и такива момчета в клуба, към които има интерес. Такъв е случаят с Крилото Александър Стойков, който ще учи и играе в Китай. Някаква трансферна сума клубът не получава ли за него? Някак не е честно, клубовете в баскетбола да не вземат пари при подобни трансфери.

– Това е реалността в баскетбола, не в нашия клуб. Няма клуб, който да получава трансферни суми за играчи. това не е футбол, или баскетбол. Тези правила ги определя европейската федерациа. Така или иначе, минимални трансферни суми се заплащат за играчи, които напускат школата преди да са подписали първия си професионален договор с клуба. Има си определени правила в нашата федерация, по които се определя точният размер на тази сума. така ни е заплатихме тренсферна сума на Шампион за Мартин Тодоров.
 
Гардът Мерт Адем беше на проби във Фенербахче. Какви са отзивите за него?

– Не само на проби. Той вече участва в тяхната гарнитура старша възраст. Картотекиран е. Справя се много добре засега и е един от двамата им играчи, родени 2005-а година, които се състезават в старшата им възраст. Той е един много добър пример за това как се работи в нашата школа, за работата на нашите треньори.  

Внукът на Симеон Варчев намери място в състава на България за световното по умения за 15-годишни..

-До колкото ми е известно, той се развива много добре. Имайте предвид, че в тези гарнитури на националните отбори, които играят в световните първенства по умения, има сигурно 10-ина играчи от нашия клуб във всички възрасти.  


Стартирате в НБЛ с гостуване на Левски. Как ви се струва програмата и какви цели поставяте пред отбора?

– Нашите цели винаги са били максимални с оглед на това, с което разполагаме. Има определени задачи, които Дани Клечков е поставил на играчите, а и ние като ръководство сме поставили на треньора. Ясно е, че този отбор трудно ще се бори за шампионска титла. Но ние излизаме във всеки мач да покажем най-доброто от себе си. С тази селекция не е реалистично да говорим, че можем да се борим за медали. Представянето ни зависи и от това каква селекция ще направим и респективно задачите, представени пред треньорския състав ще бъдат други. това, което на мен ми прави впечатление е, че имаме един изключително сплотен отбор. Това са деца, които с огромно желание ходят на тренировка и умират от желание да играят баскетбол. Това за мен е много показателно.

Загубихте един голям Човек в лицето на Спас Натов. Ще търсите ли голяма фигура като него, който да отговаря за ДЮШ на клуба?

-Трудно ми е да говоря за Спас. Знаете, че ние бяхме много близки приятели с него. Не зная как може да се замени един човек като него в чисто човешки план и като фигура в българския баскетбол. Спас Натов е легенда на нашия клуб, легенда на българския баскетбол. Той няма как да бъде заменен. Но нашият треньорски състав в момента е на много добро ниво, както е било винаги. Знаете, че и Георги Бакалов работи в школата. Сега привлякохме и един млад треньор в лицето на Краси Димитров.

Имате ли проблеми с базата? 

– Изключително тежко е положението с базата. Зала “Христо Борисов”, в която играем, е морално остаряла. Щеше да се провали и приятелският турнир, тъй като покривът й тече. Няма кой да я ремонтира. Ние ремонтирахме тренировъчната зала. А тя беше като след бомардировка в Бейрут. Клубът я ремонтира със собствени средства, Саша Топчов като беше изпълнителен директор. направихме го това нещо и стана една чудесна зала. Министерството на спорта се ангажира за ремонт на футболната зала “Владислав”. Останалите две зали са в трагично състояние. Обидно е, защото и волейболният клуб играе в тази зала. Два елитни клуба тренираме и играем в мизерни условия. Условия, отговарящи на 19-и век. 

Чуйте цялото интервю тук