Черно море Тича започна подготовка за новия сезон

В деня на Варна, 15 август, представителния баскетболен тим на града – „Черно море Тича“ започна подготовка за новия сезон в Националната баскетболна лига.

Официална първа тренировка с отбора направи и новият старши треньор Кирил Болшаков.

„Ще се борим за всеки миг, за всяка победа, но за това е нужна работа, време и укрепване на състава – заяви Кирил Болшаков преди първото занимания на тима. – Днес се събрахме всички момчета, родени тук във Варна. Повечето са играли през миналата година. Мисля, че за една-две седмици с президента ще обсъдим в зависимост от възможностите на клуба вариантите за обновление и укрепване на състава”, заяви специалистът. “Колко от добрите играчи са родени във Варна? Тук има традиция, треньорска школа. Трябва да ги държим и се надявам да окажа помощ в това отношение и да бъде полезен за варненската школа”, каза още Болшаков.

“Чакаме новото попълнение – американският гард Девин Мартин, с когото имаме предварителен договор за проби и евентуално да остане при нас – заяви президентът на клуба д-р Георги Ганчев. – Търсим евентуално една петица. Изборът за американеца падна на предишния треньор Даниел Клечков и така се разбрахме да дойде на пробен период, който е малко по-дълъг, защото не е играл година и половина баскетбол, но е изключително класен играч. От настоящия треньор зависи дали Мартин ще остане при нас. Щастлив съм да обявя, че подписахме договор с един от най-талантливите юноши на българския баскетбол – Иван Спиров. Така или иначе, по правило той трябва да подпише с нашия клуб, но винаги има опции да отиде на друго място.

Подготовката предвижда да се изиграят около 8 контролни срещи. „Най-вероятно и през тази година баскетболният клуб ще организира Черноморски игри със същите отбори, които бяха миналата година – Ямбол, Шумен и Черноморец. Засега нямаме разговори с ЦСКА за участие, но по принцип, ако имаме възможността да направим по-обширен турнир – ще го направим”, коментира още Ганчев. Той допълни, че варненският клуб има оферта от румънски отбор да направят по две контроли във Варна и в Румъния, но се чака да излезе календарът и те да бъдат потвърдени. “Всичко обаче зависи от парите от общината. Ние имахме гласувани пари от Общинския съвет, които обаче не са пристигнали още и няма никакви индикации, че ще пристигнат. Те са от изключително значение да покрием разходите, които имаме по детско-юношеската школа, част от задълженията към мъжкия отбор от миналата година и да започнем новия шампионат. Всичко зависи от това, кога ще бъдат преведени тези пари”, каза Ганчев. Той обясни, че спонсорите, които миналата година участваха в издържането на клуба, са потвърдили това и за тази година, но всичко зависи от това община Варна да изпълни задълженията си към клуба.